Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

B.A.R.F kisokos

Hogy mi az a B.A.R.F etetés és mi a célja?

A B.A.R.F azaz a nyers hússal és csontokkal való etetés pozitívumai közé tartozik hogy, egy jobban felügyelt és természetesebb étrendet tudsz kialakítani kedvenced számára, ugyan akkor a megfelelő étrend rengeteg más pozitív hatással bír kedvenced emésztésére, szőrzetére, idegrendszerére, fogazatára és csontozatára egyaránt!

A nyers etetés legfőbb célja hogy kedvenced étrendje visszatérjen a ragadozó életmódhoz hű eledelekhez, és ezzel is elősegítve kedvenced egészségének megőrzését, természetesen ehhez elengedhetetlen a megfelelő étrend!

Válogatós a kedvencem, így nem hiszem hogy neki beválna...

Személyes tapasztalatok alapján nincs olyan kutya vagy macska amely a megfelelő felkészületek után nem kívánná meg a neki szánt nyers ételt, így ha esetleg nem vagy megelégedve kedvenced száraz/nedves tápjával akkor nyugodtan próbálkozz!

 

Milyen szemmel látható előnyei lehetnek a nyers etetésnek?

-Kevesebb végtermék mivel a nyers etetésnél a kedvenced jóval nagyobb százalékban tudja hasznosítani a neki szánt eledelt, amelyben nem található fölösleges szén-hidrát vagy ballasztanyag.

-Fogkő eltűnése, és a rágó izmok és állkapocs megerősödése.

-Fényes és egészséges szőrzet és bőr.

-Kiegyensúlyozott energiaszint és stabil idegrendszer.

-Boldogabb és hosszabb élet!
 

Nem értek hozzá és így nem merek belekezdeni…

Semmi probléma. Mindig az első lépés a legnehezebb, de nem olyan bonyolult mind ahogy elsőre tűnhet!

Ha esetleg nem bíznál magadban és az itt vagy interneten leírtakban akkor nyugodtan keresd fel az állatorvosod aki akár kedvenced számára is összetud állítani egy étrendet.
 

Tetszik az ötlet, vágjunk bele, de hogyan?

Mint mindenhol itt is vannak fontos szabályok amelyeket nem szabad félvállról venni!

1.Házi sertés és vaddisznó semmilyen részét nem adunk nyersen a kutyának, macskának!

2. Csontot főtt állapotban tilos adni a kutyának, macskának mivel a hő hatására a rugalmasságot biztosító kollagén ki fő a csontból, és a csöves csontok még inkább szilánkosan törnek, mint nyers állapotban, illetve a kutya számára emészthetetlenné válik a csont, eltömítheti a beleket, sérülést, elzáródást okozva, ugyanakkor tápanyagot nem tud hasznosítani már belőle a kutya. Fogtisztításra nyers csontokat adjunk.

3. Mindig az ideális testsúly alapján adagolj!

4.Légy türelmes és ne akarj egyből a közepébe ugrani és minél ínyencebb falatokkal kedveskedni kedvencednek, mivel megterhelheted az emésztő rendszerét!

5. Legalább annyira figyelj a higiéniára mint az étrendre!

Az eszközöket, kezedet , az etetés területét, a konyha pultot és magát a tálat is mindig alaposan mosd el, időnként fertőtlenítsd. Ne terjedjenek a nyers húson lévő bacilusok. Kutyád száját töröld meg, ha esetleg  szakállas és húscafatok lógnak rajta, mosd meg neki hogy, ne a kanapéba vagy esetleg beléd törölje.

6. Ne izguld túl! Lesznek olyan dolgok amelyek változni fognak és számodra is feltűnnek majd, mint pl. kevesebbet fog inni a kedvenced mivel a nyers etetés 50-70%- a víz, így jóval kevesebbet fog igényelni mint a száraztáp esetében, vagy esetleg hogy lefogy, amely rossz kifejezés erre mivel tulajdonképp csak „kirajzolódnak a vonalai”. Ezt az eredményezi hogy a fölösleges szén-hidrát kiürül a szervezetből, így a test „vizessége” is eltűnik.

7. Kezdésnek ne porciózz ki 2-3-4 heti eledelt!

Az első hetek a tesztelésről és az ismerkedésről kell hogy szóljanak így nagy hibát követsz el ha már az első etetésnél ki porciózod kedvenced számára ugyan azt az eledelt. Természetesen egy idő után be lehet állítani egy fix étrendre, de ezt sem szabad elsietni!
8. Minden élőlény más és más ezért nem biztos hogy ami valakinek bevált az neked és kedvenced számára is teljes mértékben megfelelő lesz.

 

A legfontosabb alap tudnivalók.

Mennyi az ideális napi adag?

A napi adag az ideális testsúly 2-3%-a, attól függően, hogy fogyasztani vagy hizlalni szeretnénk a kutyát, macskát. Illetve, hogy mennyi kalóriát éget el naponta, hogy mennyire játékos és milyen módon hasznosítja a bevitt kalóriát. Ez elég egyedi, ki kell tapasztalni, kinél mennyi a szükséges napi adag, de kiinduláshoz megfelelő az ideális testsúly 2-3%-a

Ideális testsúly? Az mi?

Felnőtt példányoknál ez megfelelő és egészséges testsúlyt jelenti. Tehát egy túlsúlyos kutyának ez kevesebb, egy soványnak pedig több lesz, mint az aktuális súlya. Ha a kutyánk pl. 20 kilogramm és van rajta 2 kilogramm plusz, amit le szeretnénk csökkenteni neki, akkor 20 kilogramm az ideális testsúlya, ezzel számoljuk ki a napi adagot. Mivel őt fogyasztani szeretnénk, neki a 20 kilogramm 2%-a lesz a napi adagja (400 gramm). Ezzel indítunk, és ezt alakíthatjuk a későbbiekben a kondíciójának megfelelően. Minden változtatást fokozatosan viszünk véghez, tehát nem egyik napról a másikra fogjuk a napi adagját megduplázni, ha esetleg ezt kevésnek ítéljük. Ha sovány a kutyánk és hizlalni szeretnénk, akkor a képlet a következő. Jelenleg 20 kilogramm a kutyus , de 22 kilogramm lenne neki a kívánt súly, akkor a 22 kilogrammal számolunk, és ennek a 3%-át adjuk neki (660 gramm), mivel a növekedés a cél. Ez is csak egy kiinduló adag, itt szintén érvényes, hogy a kondíciójához mérve növelhetjük vagy csökkenthetjük az adagot. Pár hetet érdemes várni mielőtt változtatunk, mind a fogyás mind a gyarapodás beindulásához idő kellhet. Kölyök, növendék kutyák esetében, a várható ideális testsúllyal számolunk. Például egy jelenleg 18kg-os 6 hónapos kutya felnőttkori várható súlya 30kg, akkor a 30kg 2-3%-át adjuk naponta (600-900g). Igen, ez egy felnőtt adag, de fejlődésben lévő kutyának ennyi kell, azért esznek napi 2-3 alkalommal, mivel ez a mennyiség egyszerre sok lenne nekik azonban a megfelelő növekedéshez ez a kellő mennyiség!
Mennyire vegyem komolyan a százalékokat?

Alapjában véve komolyan kell venni ezeket a számokat, viszont nem szabad túlzásba esi sem mivel pár gramm plusz ebből vagy abból nem okozhat problémát!!! ha nem bízol meg mondjuk egy belsőség darálékban amelyben jóformán minden megtalálható akkor építsd fel külön alapanyagokból az étrendet!
 

Miért jó koplaló nappal kezdeni?
Elsőre durvának és kegyetlennek tűnhet ez a dolog azonban annál inkább egészségesebb és indokoltabb!

Felnőtt kutyák esetében, akik napi egyszer esznek, ez 48 órás kihagyást jelent az utolsó etetéstől számítva. Kölykök (0-6 hónap) esetében, akik naponta még 3-4 alkalommal esznek, elég, ha az adott nap utolsó egy vagy két étkezését hagyjuk ki. Növendékek (7-18 hónap) és idős kutyák (6 év fölött) esetében, illetve azon kutyáknál, akik előzőleg is napi kétszeri etetéshez szoktak, elég, ha egy étkezést kihagyunk, ez 24 órás kihagyást jelent az utolsó evéstől számítva. Ez azért fontos, hogy kiürüljön a gyomor és az emésztőrendszer is amennyire lehet. Így nem keveredik az eddig megszokott táp vagy házi koszt a merőben más nyers eledellel. Aztán a nyers hús emésztése erősebb gyomorsavat kíván, mint a táp vagy főtt étel, és így nagyobb eséllyel termelődik megfelelő mennyiségű és erősségű gyomorsav mire a nyers hús és csont a bélrendszerbe  érkezik. Illetve minél inkább éhezik a kutya, annál nagyobb örömmel fogadja majd a szokatlan nyers eledelt!

Cicák esetében is ajánlott 24 órát kihagyni!

Az átállás legyen határozott és egyértelmű!

A koplaló nap után kizárólag nyers eledelt szabad adni a kedvencednek!

Nem szabad keverni az eddigi eledellel, és így megpróbálni hozzá szoktatni a nyers eledelhez, ha nem kell neki akkor egy következő vagy azt követő alkalommal is elé kell rakni az eledelt.

Hányszor etessünk naponta?

Alap esetben a napi egyszeri étkezés az ideális, heti egy koplaló nappal. Ha egészségi állapota, vagy kora (kölykök napi többször esznek) nem indokolja másképp, akkor a napi egy az ajánlott. Vannak kivételek, például óriás testű kutyáknál a napi 2kilogramm hús sok lehet egyszerre. Másrészről nehezen hízó kutyusoknál gyakran beválik, hogy ugyanannyi napi adag kétszeri alkalommal történő etetése esetén megindul a növekedés. Vagy például a gyomorcsavarodásra hajlamos fajtáknál csökkentheti a rizikót, ha nem egyszerre visszük be a napi adagot. Felnőtt kutyusoknál 6-10 naponta ajánlott tartani egy koplaló napot. Ilyenkor az emésztőrendszernek és a kiválasztó szerveknek nem az újból és újból érkező táplálék feldolgozásával kell foglalkozniuk, hanem a szervezetben lévő méreganyagok kiürítésével.
 

A legfontosabb a fokozatosság!

Rengeteg kezdő beleesik a hibába hogy minden ínyenc és jól csengő falatot akarnak adni a kedvencüknek akár már az első nap. Azonban ez jobban árthat mint segíthet, mivel a nem megfelelő gyomorsav miatt akár egyes dolgokat nehezebben fog megemészteni ez pedig puffadást, hányást, és egyéb kellemetlen dolgokat okozhat!

Az első hetek ilyen szempontból igen egyszerűek, azonban sokan megbonyolítják maguknak a dolgokat a sok összetevős és mutatós eledelek miatt.

Az első két-három hétben csak egy fajta állat húsával szabad etetni, így biztosítva a kellő időt és módot ahhoz hogy kedvenced hozzá szokjon a változáshoz.

Mégis milyen állat húsával kezdjek?

Általában mi a csirke, pulyka húst szoktuk tanácsolni természetesen ha nem allergiás a kutya vagy macska. Ha ezekre allergiás akkor mi leginkább a nyúl húst szoktuk tanácsolni, de egyes esetekben a marha vált be a leginkább.

Vannak erősebb és vannak érzékenyebb gyomrú kutyák, macskák, ezért is nagyon fontos hogy FOKOZATOSAN építsük fel kedvencünk számára az étrendjét.

Az első menünek például egy 500 grammos menü esetében 70 % hús-t és 30 % csontot, vagy 60% húst és 40% csontot szoktunk ajánlani.
Fontos hogy miután belekezdtél a nyers etetésben rendszeresen ellenőrizd kedvenced végtermékét mivel ebből derül ki hogy megfelelően van e felépítve kedvenced számára az étrendje vagy sem, ha túl száraz lenne akkor a csontból veszünk le és több húst adunk, ha túl híg lenne akkor a húsból veszünk el és a csontból adunk többet.

Eltelt a 3 hét!

Ha sikeresen letudtad a bevezető részét a dolgoknak akkor jöhetnek a belsőségek és a tojás. Eleinte ez egyetlen egy darab tojást fog jelenteni amelyet a hús helyére rakunk, azaz 20-30 gramm húst elveszünk és egy tojást ráütünk, ezt 4-5 naponta lehet megismételni! Ha ez nyálkás végterméket okoz akkor lehet próbálkozni főtt tojással.
 

Ez is meg van!

Ezek után ha hibátlan a végtermék és kedvencünk is örömmel fogyasztja a nyers eledeleket, akkor beújíthatunk egy kis kanálnyi májjal, amely 3-5 gramm lesz. Ha ez nem okoz nyálkás székletet akkor semmi probléma, azonban ha igen akkor növeljük a csont arányát az étrendeben a hús rovására.
Ha minden rendben akkor másnap kétszer ennyi, harmad nap pedig háromszor ennyi májat adunk, amellyel elérjük az ajánlott napi máj adagot (az 500grammos adagnál) amely a 25 gramm(5%). Mivel a máj egy nagyon fontos belsőség és nem elhanyagolható ezért mindenféle képen a nyers étrend részének kell lennie, és az összes belsőség 10%-nak az 5%-át kell kitennie.


Ha esetleg az átállás ezen részén bármiféle emésztési probléma lépne fel akkor pár napig adjuk kedvencünknek azt a menüt amelynél semmi probléma nem lépett fel majd próbálkozzunk újra!

A napi kaja 10%-a legyen belsőség, ennek a fele máj. A máj már megvan így most jöhet a másik 5% belsőség, szintén a húsadag rovására, és szintén előfordulhat, hogy emiatt is kell növelni a csont arányt a menüben, mert a csonton kívül minden lazítja a székletet. Nem minden belső szerv számít az etetés szempontjából belsőségnek. Belsőség az, ami kiválasztó szerv és valamilyen hormont termel:

Máj, vese, lép, here, tőgy, agyvelő, mirigyek, petefészek

Belső szerv ugyan, de húsadagba számítandó (de ne csak ez tegye ki a teljes húsadagot): Tüdő, gyomor (pl. marha zöldpacal – azaz tisztítatlan marha gyomor), zúza, nyelőcső,

légcső… minden egyéb, ami nem izom hús és nem is kiválasztó szerv. A csontvelő tiszta zsír, tehát se nem hús, se nem belsőség. Ezekkel óvatosan mert hasmenést okozhat.

És a szív!

Nem kiválasztó szerv, ezért nem soroljuk a belsőségek közé. Viszont bel tartalmánál fogva, óvatosabban kell adagolni mint a húst. Ajánlott napi adagja max. 10%. Tehát az 500g-os adagba ez mindössze 50g-ot jelent. De ezt akkor kell ilyen szigorúan betartani, ha huzamosabb ideig (hetekig, hónapokig) napi rendszerességgel kap a kutya szívet.
 

Második belsőség!

Második belsőségnek a szívet ajánlott bevezetni mivel ezt tudunk szerezni csirkéből, és még mindig csak egy állat részeit etetjük. Erre is rászánunk egy hetet, ugyanúgy tartjuk a fokozatosságot, mint a májnál, ugyanúgy növeljük a csont arányt ha a széklet lazulna. Majd jöhet egyszer egy olyan nap, amikor szív és tojás is van a menüben, mindkettő a színhús rovására.

Ha eltelt az egy hét választhatunk más belsőséget is figyelve arra hogy csirke legyen és ne legyen megterhelő kedvencünk számára. Természetesen betartva a százalékokat.

Újabb és újabb dolgok!

Ez után ellehet kezdeni bevezetni az olyan csontokat mint például a csirke fej vagy láb. Ezekkel is óvatosan bánva fokozatosan adagolva.

Miután ez is megvan, elkezdhetünk más állatok húsával próbálkozni, szintén szépen fokozatosan, azaz egy darab színhúst lecserélünk egy darab színhús kacsára, libára, pulykára, vagy nyúlra, addig addig adagolva fokozatosan amíg le nem cserélődik az egész színhús rész az új húsra.

Ha a színhús lecserélődött akkor elkezdhetjük a fent említett állatok csontjait is szépen lecserélni és adagolni.

Nagyjából ekkor 2-3 hónapja etetünk nyers hússal, szóval ilyenkor már mondhatni felkészítettük kedvencünket a nehezebben emészthető húsok elfogyasztására is mint például a marha hús. Ugyan azzal a módszerrel mint eddig, és ugyan úgy a csontokkal is.

Heti egy alkalommal ajánlott halat adni a színhús helyett. Ez lehet több napra elosztva többször kevesebb. Max 2 nap ettől többet nem érdemes. Ennek bevezetése akkor legyen amikor a fenti dolgokon már túl van kedvenced. Amikor 2-3 állat húsa és belsősége be van vezetve. Ezt azért helyezném ezek mögé időben, mert ugyan a hal könnyen emészthető, minden része adható fejével, gerincével, beleivel, belsőségével együtt, viszont gyakran idegenkednek tőle a kutyák, macskák amíg nincsenek hozzá szokva a nyers húshoz teljesen. A textúrája miatt, és a szaga miatt is sokszor szeretnek inkább belefetrengeni és játszani vele.

 

Biztonság mindenek előtt!

A habzsolás gyakori jelenség. Ez csontos húsok esetén igen veszélyes lehet, a csont megakadhat vagy sérülést okozhat a nyelőcsőben. Itt is több módszer alkalmazható.

Van az, amikor kifejezetten nagy darabokat adunk, így kényszerítve a kutyát rágásra, de gyakran így is lenyelné amint "lefér", és ez még nem mondható biztonságosnak, mert szerinte "lefér" az is ami valójában nem. Lehet a csontos és húsos részeket is olyan apróra darabolni, hogy ne tudjon megakadni, vagy klopfolni a csontos részeket. Ez biztonságos lehet, hátránya, hogy nem rág a kutya, ami a nyers etetés egyik nagyon hasznos velejárója lenne.

Beválhat, ha kézben tartod a csontos részeket, míg eszi a kutya, így tudod szabályozni, hogy egyszerre mekkora darabot rághasson le belőle. Ez türelemjáték, macerás stb., de ha kitartóan csinálod és hetekben vagy hónapokban gondolkodsz, akkor idővel megszokja a lassú rágási tempót és az válik számára természetessé. Egyede válogatja, hogy kinél mennyi ideig kell ezt csinálni.

Több kutya esetében ez még inkább macera lehet így erre az időre nem árt külön etetni őket.

Milyen zöldség, gyümölcsöket és táplálék kiegészítőket ajánlott adni?

Zöldségek közül azok amelyek nem savasak, és könnyen emészthető, de ezeket is csak két hetente 1-2 alkalommal.

Gyümölcsöket adhatunk de mértékkel a cukor tartalmuk miatt.

Táplálék kiegészítők közül pedig a lazac olaj kúra szerű adása mellett (azaz 6-8 hét utána ugyan ennyit kihagyunk) ízületvédőket és egyéb jótékony kiegészítőket mértékkel és odafigyeléssel adhatunk.


Első és nagyon fontos a megfelelő étrend kiépítése és betartása, ennek hiányában a táplálék kiegészítők sem fognak tudni segíteni.

A férgek és az élősködők miatt pedig nem kell aggódnod ha fagyasztott termékeket veszel mivel az ilyen termékeket igényesen kezelik és odafigyelnek a származási helyre, gyártási és csomagolási procedúrákra, amelyet egy hatósági állatorvos ellenőriz.
 

A fent olvasható információk sok éves állat tenyésztői és más személyek tapasztalataiból állnak össze, amelyeknek helyességét állatorvos is igazol.
 

Ifj. Malovecz Balázs                                                                           Malovecz Balázs

Specialzoo.hu